Ny nevrovitenskapsstudie undersøker hvilken innvirkning støy og stillhet har på velvære

Artikkel: Livsstil - mai 2022
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Homme qui se détend après le stress généré par le bruit
RELATERT TEKNOLOGI:
Vaskemaskiners ZenTechnology
Finn ut mer

Lesetid: 3 Minutter

Kan vi ved å forstå hvordan stillhet påvirker velværen bidra til å gjøre hjemmene våre lykkeligere og sunnere? Hvordan finner vi ut hvor mye stillhet vi trenger? Vi utforsker disse fascinerende spørsmålene i en ny nevrovitenskapelig studie bestilt av Whirlpool og utført av Lab of Misfits.

Den eksperimentelle fasen av Lab of Misfits forskning

Den eksperimentelle delen av forskningen involverte primær nevrovitenskapelig forskning ved Lab of Misfits ved hjelp av et utvalg på 106 deltakere fra både Frankrike og Italia. Studien inkluderte en rekke nettbaserte psykoanalytiske eksperimenter som målte responsen på visuelle og auditive stimuli, og spesielle tester designet for å oppdage ubevisste oppfatninger og tendenser. 

Hvor mye stillhet er nødvendig for å maksimere vår velvære? Svaret er at det varierer fra person til person. Som et resultat av dette gjennomførte Lab of Misfits og Whirlpool et eksperiment for å oppdage variablene som påvirker hvordan støy/stillhet oppfattes – og hvordan dette kan påvirke velvære. 

Panelet av testpersoner ble intervjuet og bedt om å utføre ulike tester for å forstå mer om flere fasetter eller variabler i livsstilen deres – og for å identifisere om noen av disse hang sammen på en meningsfull måte med deres opplevelse av støy. 16 forskjellige variabler ble utforsket – hver enkelt kan regnes på som mål på velvære – og dekker alt fra alder, inntekt, mengden trening, personlighetstype og til og med pendlervaner. Forskningen fant at ikke alle disse velvære-tilknyttede faktorene var relatert til støy på en meningsfull måte. Men noen hadde en dramatisk forskjell på hvordan støy oppfattes.
 

Hvis stillheten kunne snakke: Hvordan støy påvirker vår følelsesmessige og fysiske velvære

Lab of Misfits-studien oppdaget at støyen som oppleves i folks vanlige liv påvirker den følelsesmessige og fysiske velværen.  Likevel er støy i seg selv en mer kompleks idé enn det først ser ut til. Lab of Misfits’ Beau Lotto forklarer hvorfor: “Vi opplever tre hovedtyper av støy i livene våre. Det er den relativt kontinuerlige eksterne bakgrunnsstøyen, som den som kommer fra offentlig transport i byer. Det er sporadisk støy som forårsaker forstyrrelser. Og til slutt er det det vi refererer til som “intern støy”, som er vår manglende evne til å konsentrere oss - ofte beskrevet som ‘mas’. Studien vår undersøkte hvor frustrerte folk ble av disse typene.”

Koblingen mellom støy og stress

Forskningen oppdaget at jo mer frustrasjon du føler med støy, jo mer stresset føler du deg. Dette er mest uttalt med intern støy, og ble funnet å være et lineært forhold, dvs. stress minimeres når frustrasjon minimeres, mens det er en sterk sammenheng mellom mengden intern støy som oppleves og stress. Lotto beskriver dette forholdet med at “Den kraftigste uavhengige variabelen for stress er intern støy - både mengden av den og følelsene den fremkaller. Våre data tyder på at folk som er mindre stresset, vil trenge mindre stillhet (og omvendt).”

På den annen side ser det ut til at verden vi lever i blir mer hektisk, nervepirrende og støyende. Så hva kan gjøre?


 

Hjemmet: Et dempet skall av ro

Vi har ingen kontroll over omverdenens støy, men vi kan organisere hjemmene våre til rofylte og stille steder. 

Hjemmet vårt er det ideelle miljøet for å bygge et skall av stillhet der vi kan søke tilflukt for å håndtere ting, lytte til, eller dempe, lyden av våre tanker og verden rundt oss. Nivået av ro i hjemme våre kan forbedres på mange måter, for eksempel ved å velge mer stillegående husholdningsapparater, slå av TV-en når vi ikke ser på den eller lydisolering ved hjelp av gardiner og tepper. Nyt stillheten og roen rundt deg for å føle fordelene inni deg. 

 

Er du klar til å oppdage den foryngende kraften i et roligere hjem?
 
Velkommen til Whirlpool, der velvære starter hjemme.

RELATERT TEKNOLOGI:
Vaskemaskiners ZenTechnology
ZenTechnology er designet for å være stillegående ned til minste detalj, og gir ultrastille ytelse selv under sentrifugeringssyklusen, med bare 65 dBA – slik at du kan fokusere på velvære hjemme.
Finn ut mer
RELATERT TEKNOLOGI:
Vaskemaskiners ZenTechnology
ZenTechnology er designet for å være stillegående ned til minste detalj, og gir ultrastille ytelse selv under sentrifugeringssyklusen, med bare 65 dBA – slik at du kan fokusere på velvære hjemme.
Finn ut mer