Ideer til matretter som kan tilberedes på forhånd og oppbevares

Artikkel: Inspirerende tips - februar 2023
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Ideer til matretter som kan tilberedes på forhånd og oppbevares
Relatert produktutvalg:
Whirlpool W Collection
Finn ut mer

Lesetid: 3 Minutter

Meal prep er utbredt og kan faktisk kalles en trend. Meal prep handler om å tilberede mat på forhånd og så oppbevare den til den skal spises. Dette er smart i mange situasjoner: Hvis du ikke finner det du leter etter i kantinen, hvis du har intoleranse mot visse matvarer, hvis holder på å gå ned i vekt eller trener mye. Du kan også spare tid og penger. I denne artikkelen får du vite mer om hva meal prep er og hvordan det fungerer.

Hva er meal prep?

Meal Prep er forkortelsen for det engelske "Meal Preparation" (meal = måltid, preparation = forberedelse). Så det handler om tilberede mat på forhånd. Du kan forberede mat til bare én dag, et par dager eller for en hel uke. Du tilbereder enten komplette matretter eller bare visse komponenter av en rett som skal brukes senere.

Fordelene med meal prep

Meal Prep hjelper deg å sørge for et sunt kosthold. Du får oversikt over nøyaktig hva og hvor mye du spiser, uansett hvor du er. Det er mange gode grunner til at dette er fornuftig: Matintoleranse blir stadig vanligere, og ferdigretter inneholder vanligvis mye salt, sukker eller konserveringsmidler og smakforsterkere. Med Meal Prep vet du alltid nøyaktig hva du spiser.
Du kan også spare penger med Meal Prep. Du trenger ikke å kjøpe dyr mat på snackbarer eller restauranter når du er på farten fordi du har med deg mat. I tillegg sparer du strøm hvis du varmer opp matlagingsapparatene dine sjeldnere. Du kan for eksempel bruke COOK4-funksjonen på Whirlpool-ovnen til å enkelt tilberede opptil 4 forskjellige måltider samtidig uten å blande noen av smakene eller aromaene. En hyggelig fordel er at du også gjør noe for miljøet. Du kjøper bare akkurat det du faktisk bruker. Da blir det mindre matsvinn og du får mindre emballasjeavfall når du kjøper større pakker.

Mat som er egnet til meal prep

Når du velger ingredienser til meal prep, må du sørge for at de kan kombineres til et velbalansert måltid. De viktigste ingredienser her er ulike grønnsaker, proteinrike matvarer som kjøtt, fisk eller tofu og tilbehør som ris, poteter eller nudler.
Det finnes mange ingredienser som passer til meal prep. Men det også er noen du bør unngå. Det er for eksempel ikke lurt å fryse salat. Bladene blir myke, og maten uspiselig. Men det finnes mange matvarer som passer perfekt til meal prep.
Det viktigste er at du velger ingredienser som kan kombineres. Da blir det mulig å variere uten å tilberede for mange ulike komponenter.

Alt du trenger til meal prep

For oppbevaring og transport av ferdiglaget mat på den beste måten, trenger du egnede beholdere. Det finnes matbokser med romslige skillevegger som passer til dette. I slike bokser kan du transportere flere ulike ingredienser i samme boks, separert fra hverandre. Beholdere som tåler mikrobølgeovn er smart, da trenger du ikke ekstra kjørler å varme opp i. Men du kan også bruke gamle Norgesglass eller syltetøyglass til meal prep-prosessen.

MEAL PREP – LAG EN UKEPLAN

Før du begynner å lage mat, må du finne ut hvilke retter du ønsker å spise. Vurder også om du kan integrere dine ønskede retter på en fornuftig måte den kommende uken. Er du mest hjemme, på kontoret eller mye på farten? Har du muligheten til å varme opp maten? Eller er det en god idé å tilberede ting som du også liker å spise kaldt? Har du tid til et sunt måltid eller er du mer avhengig av rask snacks? Uansett må du sørge for at du har nok variasjon. Meal prep skal være morsomt, og å spise den samme lapskausen i en uke er ikke produktivt.

MEAL PREP - Handling og planlegging fremover
Når du bestemt hva du skal lage, må du beregne hvor mye du skal ha av de ulike ingrediensene og lage en handleliste. Du vet best hvor du kan kjøpe alle produktene du trenger. Hvis du planlegger å gjøre meal prep for lange perioder, er det lurt å lage seg rutiner. Først velger du hvor du skal handle, deretter faste handle- og matlagingsdager. Lørdag er en bra handledag og på søndager når du har fri, kan du bruke de ferske ingrediensene med en gang.

MEAL PREP - Matlaging og oppbevaring
Sett av nok tid til å lage en ukeplan for meal prep. Det er lurt å bruke en fridag til dette. Sett av litt av søndagen til å starte prosjektet uten stress. Det beste er å tilberede alle planlagte retter samtidig. Da trenger du bare å rengjøre kjøkkenet én gang og du vet at du har mat til hele den neste uken.
Når all maten er tilberedt, gjenstår det bare å pakke den og oppbevare den. Det er opp til deg om du skal legge maten i profesjonelle matbokser eller i lufttette glasskrukker. Uansett må holdbarheten til de ulike mattypene tas med i beregningen. De fleste matretter kan oppbevares i kjøleskapet i 3−4 dager uten problemer, men det finnes unntak. Sjømat, fisk eller spinat bør spises innen 1−2 dager. Uansett må ferdiglaget mat settes i kjøleskapet med en gang den er avkjølt.

Hvor lenge kan mat oppbevares i kjøleskap og fryser?

Hvis du følger en langsiktig meal prep-plan, kan du tilberede større mengder av visse typer mat for flere måneder. Kokt ris, for eksempel, kan fryses ned i god tid uten problemer. Men vi anbefaler at du deler den opp i porsjoner først, ellers får du bare en stor frossen klump.
For større meal prep-planer, kreves det ganske mye plass. Derfor er romslige frysere ideelle for dette formålet. Men hvis du åpner den ofte, kommer det mer fuktighet inn i fryseren, det kan føre til mer is. Derfor anbefales frysere med NoFrost-funksjon. Her dannes det ikke is i de hele tatt og slitsom avriming er ikke lenger nødvendig.

Meal prep - Tips for å komme i gang

 

  1. Det kan bli ganske kjedelig å alltid spise mat med de samme smakene. Når du lager mat ferdig på forhånd, eksperimenter med forskjellige krydder. Da kan du raskt trylle frem helt forskjellige retter fra de samme basisingrediensene.
  2. Når maten er varmet opp, kan du tilsette ekstra virgin olivenoljer av høy kvalitet for å få sunne fettstoffer. Kombi-oljer som olivenolje med pepperoni gir matretten et mer individuelt preg
  3. For langsiktige meal prep-prosjekter anbefaler vi at du har visse basisingredienser i huset slik at de ulike matrettene kan endres spontant. Matvarer med lang levetid som nøtter, frosne bær eller tørket frukt er spesielt godt egnet for dette.
  4. Hvis du lagrer de ulike ingrediensene separat, bevares smakene bedre. Det finnes spesielle oppbevaringsbokser med flere rom som passer godt til dette. Hvis du ikke har slike bokser for hånden, legger du bare maten i en glasskrukke for å dra nytte av denne effekten.
  5. Legg den ferdiglagde maten i oppbevaringsboksene umiddelbart etter tilberedning. Da avkjøles den fortere enn i en gryte som fortsatt er varm.
  6. Ta frossen mat ut av fryseren dagen før og sett den i kjøleskapet over natten. Det reduserer oppvarmingstiden dagen etter.

 

Velkommen til Whirlpool, designet for ditt velvære

Relatert produktutvalg:
Whirlpool W Collection
Oppdag Whirlpool W Collection-apparater med avansert teknologi som registrerer og forutser behovene dine slik at du kan tilberede nydelig mat.
Finn ut mer
Relatert produktutvalg:
Whirlpool W Collection
Oppdag Whirlpool W Collection-apparater med avansert teknologi som registrerer og forutser behovene dine slik at du kan tilberede nydelig mat.
Finn ut mer