Sover du godt, lever du godt: Gylne regler for sunn søvn

Artikkel: Inspirerende tips - mai 2022
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Sover du godt, lever du godt: Gylne regler for sunn søvn
Relatert til teknologi:
Klesvaskens Steam Hygiene-teknologi
Finn ut mer

Lesetid: 3 Minutter

Vi mennesker bruker omtrent en tredjedel av livet på å sove. Er det mye? Det er det ingen tvil om, men det er vel anvendt tid. Det å få tilstrekkelig hvile hver natt er en fysiologisk nødvendighet og en viktig ingrediens i vår helse- og velværerutine. Men vet du egentlig hva god søvn er og hvordan du oppnår det?

God søvn for et sunt liv

God søvn består av to elementer: tilstrekkelig antall timer søvn og dyp uavbrutt søvn, den såkalte kvalitetssøvnen

Under den dype søvnen omorganiserer hjernen vår opplevelsene vi har hatt i løpet av dagen, eliminerer noen detaljer og fikserer andre i minnet. Denne funksjonen er viktig for å styrke vårt langsiktige minne. Det er også slik at et tilstrekkelig antall timer søvn har en gjenoppbyggende og energigjenvinnende funksjon.

Sammen gjør de kropp og sinn sunt og fullt av energi i løpet av dagen.

Så hvor mange timer skal vi sove?

Det finnes ikke noe fast antall timer du må å sove: noen sier 7 timer, andre 8 eller til og med 6. Har noen rett og andre feil? Sannsynligvis har alle rett, siden antall timer varierer fra person til person. 
 
Det kan for eksempel variere i forhold til alder, fordi det er slik at jo eldre du blir, jo færre timer søvn trenger du, men også i forhold til våre aktiviteter, fordi når vi har perioder med større fysisk innsats eller opplever betydelig stress eller psykisk belastning, trenger kroppen flere timer søvn for å gjenopprette forbrukt energi og for å bedre reparere skaden. 
Derfor er det ikke noen fast oppskrift for å vite hvor mange timer du trenger, den beste måten å finne det ut på er å lytte til kroppen.
 
Selv om vi tror at god søvn er utenfor vår kontroll, er det mye vi kan gjøre for å forbedre den. Mange positive vaner og triks kan forberede kroppen på søvn og gjøre den i best mulig stand for en god natts søvn. 
 
Her er noen gylne regler for å komme i gang. Bruk alle i kveldsrutinen og eksperimenter med det som fungerer best for deg! 

Gylne regler for god søvn

  1. Eliminer dårlige vaner. Visste du at noen av de daglige vanene våre har negativ innvirkning på nattesøvnen? Å sovne med TV-en på, bruke for mye tid på smarttelefonen før du legger deg eller drikke kaffe etter middag er alle vaner som bør unngås. Det blå lyset som sendes ut av skjermene kan hemme melatoninproduksjonen, det hormonet som signaliserer til kroppen din når det er på tide å sove og på tide å våkne! 
  2. Få regelmessig fysisk aktivitet. Trening før du legger deg fremmer innsovning og dyp søvn, men du bør avslutte treningen minst tre timer før du skal sove. Det gjør det også mulig å kvitte seg med overflødig energi som ellers ville føre til at vi ligger og vrir oss i sengen. 
  3. Lag en søvnrutine. En sunn sove-våken-rytme inkluderer også en søvnrutine. Prøv å ha samme tidsplan hver kveld, det vil si at du stiller vekkerklokken på omtrent samme tid hver morgen, også i helgene. Da kan kroppens indre klokke optimere søvnkvaliteten.
  4. Lag regelmessige leggetidsritualer. Å lære å slappe av er et viktig skritt i å forberede seg på søvn. Tenk på aktiviteter du synes er hyggelige og avslappende, og inkluder dem som en del av leggetidsritualene, for eksempel et varmt bad, ti minutter meditasjon, noen yogaøvelser eller lett stretching eller les bok i tretti minutter. Prøv å gjøre det samme hver natt.
  5. Spis lette måltider, spesielt til middag. Å spise et stort måltid før sengetid, spesielt et som inneholder sukkerholdige eller fete matvarer, kan forstyrre søvnen. Gjør det til en vane å spise en sunn, lett middag som inneholder matvarer som fullkorn, gresskarfrø, kylling, nøtter, linser, havre, bønner og egg som fremmer søvn. Hvis du er på jakt etter inspirasjon, oppdag alle våre raske og sunne middagsoppskrifter!

Vårt råd er å følge med på søvntidene dine i en uke og på hvor uthvilt du føler deg når du våkner. Å følge disse få gylne reglene kan hjelpe deg med å oppnå fordeler i løpet av bare få dager!

Er du rede til å skape dine egne leggetidsritualer?

Velkommen til Whirlpool, der velvære starter hjemme. 

Relatert til teknologi:
Klesvaskens Steam Hygiene-teknologi
Steam Hygiene fjerner opptil 99,9 % av bakteriene og garanterer 100 % friskhet for en avslappende søvn.
Finn ut mer
Relatert til teknologi:
Klesvaskens Steam Hygiene-teknologi
Steam Hygiene fjerner opptil 99,9 % av bakteriene og garanterer 100 % friskhet for en avslappende søvn.
Finn ut mer