Hva er søvn og hvorfor er det viktig?

Artikkel: Inspirerende tips - november 2022
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Kvinne sover på hvite laken
Relatert teknologi:
Kjøle/fryseskap FreshControl-teknologi
Oppdag mer

Lesetid: 2 Minutter

Søvn er definert som en tilbakevendende tilstand der vi går inn i en annen bevissthetstilstand. Den karakteriseres som en tid da det er mindre muskelaktivitet, en hemning av alle frivillige muskler under REM-søvn (raske øyebevegelser) og mindre sensorisk aktivitet. Selv om en sovende person kan se ut til å være inaktiv, er visse hjerne- og kroppsfunksjoner mer aktive under søvnen enn når vi er våkne.Som mennesker har vi alle individuelle søvnmønstre, som krever forskjellige lengder, typer og dybder av søvn til enhver tid. gjennom hele natten. Søvn er en avgjørende komponent i døgnrytmen vår og kroppens naturlige syklus. Døgnrytmen vår regulerer søvnsyklusen vår og kontrollerer når vi føler oss trette og søvnige, eller våkne og våkne. Det kan, avhengig av hvor mye søvn vi får, påvirke vår mentale, fysiske og følelsesmessige tilstand positivt eller negativt. Hvis du får dyp søvn regelmessig, kan du føle deg gladere, mer uthvilt, i bedre humør og mer bevisst på omgivelsene dine. Hvis du derimot ikke får god eller dyp søvn, kan du føle deg humørsyk og irritabel gjennom dagen.

Hva er døgnrytme?

Døgnrytmen din er kroppens naturlige syklus, og den går over en 24-timers periode. En av komponentene i døgnrytmen din er søvn-våkne-syklusen din, som er det som hjelper deg å føle deg våken under naturlige lyse timer og føle deg trøtt og trøtt i mørke timer. De er direkte knyttet sammen, og søvn- og våkensyklusen din påvirkes av flere forskjellige faktorer, inkludert livsstilsvalg som trening og kosthold. Vi anbefaler å lage sunne matvaner og ha et balansert kosthold med mye frisk frukt og grønnsaker. Når døgnrytmen din er riktig synkronisert og justert med kroppens prosesser, kan en døgnrytme forårsake og sikre konsekvent og avslappende søvn. Men når døgnrytmen din ikke er justert, kan det forårsake søvnproblemer som søvnløshet og hindre deg i å sove ordentlig.

Hva er de forskjellige stadiene av søvn?

Søvnsyklusen vår er delt inn i fire forskjellige stadier, de tre første er NREM-søvn, ellers kjent som ikke-rask øyebevegelsessøvn, og det siste stadiet er kjent som REM-søvn, rask øyebevegelsessøvn.

  1. Trinn 1. NREM-søvn: Dette er når kroppen begynner å gå over fra våkenhet til søvn, musklene vil slappe av og pulsen, pusten og øyebevegelsene reduseres. Hjernebølgene dine vil også begynne å avta da disse er mer aktive når du er våken, denne fasen varer vanligvis noen minutter.
  2. Trinn 2. NREM-søvn: Dette er kjent som et dypere søvnstadium enn sist, ettersom pusten og hjertefrekvensen fortsetter å avta og musklene blir mer avslappede. Kroppstemperaturen vil synke og øyebevegelsene stopper. Hjernebølger vil også bremse ned, og dette stadiet er vanligvis det lengste av de fire søvnstadiene.
  3. Trinn 3. NREM-søvn: Denne fasen er en viktig komponent for å få deg til å føle deg våken og uthvilt dagen etter. Din pust, hjerterytme og hjernebølger vil nå sine laveste nivåer og musklene dine vil være så avslappede som mulig. Dette stadiet vil avta i lengde i løpet av natten. De fleste rapporterer problemer med å oppnå stadier to og tre av søvnsyklusen, noe som gjør dyp søvn vanskelig å oppnå for noen.
  4. Trinn 4. REM-søvn: Det fjerde stadiet, kjent som REM-søvnfasen, inntreffer omtrent 90 minutter etter at du har sovnet. Dette er når øynene dine beveger seg ganske raskt frem og tilbake mens pustefrekvensen, hjertefrekvensen og blodtrykket begynner å øke. Drømmer oppstår under REM-søvnstadiet, armer og ben vil ha problemer med å bevege seg, noe som gjøres for å hindre deg i å bevege deg fysisk under drømmene dine. Lengden på hver REM-søvnsyklus øker i løpet av natten. Når du blir eldre, vil varigheten av dette stadiet avta etter hvert som du blir eldre, noe som betyr at du vil bruke mer tid i NREM-stadiene.

Disse ulike stadiene vil skje syklisk gjennom natten til du våkner, for de fleste vil hver syklus vare mellom 90 og 120 minutter.

Kan jeg endre søvnsyklusen min?

Det korte svaret er ja, men det tar å få nye vaner før du har endret rutinen din. For eksempel, hvis du vanligvis våkner klokken 08.00 og vil begynne å våkne mye tidligere, som klokken 06.00, begynn å øke våknene dine. -oppetid med 15 minutter. Gjør dette i tre til fire dager om gangen, til du blir vant til den rutinen, og fortsett deretter å gjøre dette og øk oppvåkningstiden til du begynner å våkne til ønsket tidspunkt, i denne saken 06:00.
Hvis du har problemer med å sovne, eller sliter med å sove gjennom natten, anbefaler vi at du inntar mindre koffein og alkohol, og sørger for å trene mye, regelmessig fysisk aktivitet er en utmerket og enkel måte å forbedre søvnkvaliteten på.

 

Velkommen til Whirlpool, designet for ditt velvære.

Relatert teknologi:
Kjøle/fryseskap FreshControl-teknologi
FreshControl overvåker temperaturen og fuktigheten i hele kjøleskapet for å holde frukt og grønnsaker ferskere lenger. Det hjelper deg å ha et balansert kosthold, bra for ditt velvære.
Oppdag mer
Relatert teknologi:
Kjøle/fryseskap FreshControl-teknologi
FreshControl overvåker temperaturen og fuktigheten i hele kjøleskapet for å holde frukt og grønnsaker ferskere lenger. Det hjelper deg å ha et balansert kosthold, bra for ditt velvære.
Oppdag mer