Balanse mellom jobb og fritid: Tips for en bedre livsstil

Artikkel: Inspirerende tips - mai 2022
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Balanse mellom jobb og fritid: Tips for en bedre livsstil
RELATERT TIL TEKNOLOGI:
Platetoppens Chef Control-teknologi
Finn ut mer

Lesetid: 2 Minutter

Balanse mellom jobb og fritid: Hvordan kan du oppnå den?

Subtil, kompleks, delikat: Balansen mellom jobb og fritid er balansen mellom jobben og de andre delene av livet. Ifølge ekspertene betyr det å få en god balanse mellom jobb og fritid at man føler seg fornøyd med rutinene sine og vier riktig mengde tid til de ulike delene av livet: hobbyer, familie, yrkesliv osv. 

Det å lytte til sine dypeste behov og gi dem den plassen de fortjener er verken lett eller umiddelbart for mange mennesker. De fleste av oss har opplevd, i hvert fall i perioder, å ha blitt helt oppslukt av arbeidsoppgavene våre og gitt absolutt prioritet til jobben fremfor noe annet.       Her er 5 tips til hvordan vi kan forbedre balansen mellom jobben og alle de andre delene av hverdagslivet. 

1. Prioriter

Balansen mellom jobb og fritid er unik for hver enkelt av oss, den varierer fra person til person og kan endre seg over tid, avhengig av vår personlige situasjon og jobbsituasjonen. 
Fokuser på det som er viktig for deg her og nå: Det første trinnet mot å forbedre rutinen din er identifisere hva du er fornøyd med og misfornøyd med i dagen din. Prøv å lage en liste over vanlige oppgaver. Still følgende spørsmål for hver enkelt av dem: Hvor viktig er den på en skala fra 1−10? Haster den eller kan jeg utsette den? Kan jeg delegere den til noen andre? Litt etter litt vil du komme frem til at hvis du bruker litt tid på å prioritere, gjenvinner du naturlig kontroll over og kan forbedre de andre områdene i hverdagslivet ditt.

2. Lær å si nei

"Hva skjer hvis jeg sier nei til en kollega som ber meg om hjelp akkurat i det jeg slår av datamaskinen?". Sannsynligvis ingenting, men mange mennesker sliter med å gjøre det fordi de er redde for å fremstå som uhøflige, empatiløse eller tiltaksløse.
Det å kunne si nei betyr ikke at du må bagatellisere andres behov, med bare at du verdsetter din egen tid og dine egne behov. Og husk at når du setter grenser, betyr det ikke at du bygger uoverkommelig vegg. Hvis det å si nei er et tabuord for deg, husk at det finnes mange nyanser av nei. Noen ganger er et nei endelig og andre ganger er det ikke. Noen ganger er et nei et definitivt nei, andre ganger er det bare et ikke akkurat nå. 
Prøv det, så får du se: “Jeg kan dessverre ikke akkurat nå, men i morgen, eller på et annet tidspunkt, hjelper jeg deg gjerne.”

Skal vi vedde på at samtalepartneren din vil forstå? 

3. Gjenopprett gjennom egenpleie

"Du trenger litt ferie hver dag", sa en psykoterapeut.
Det er viktig å koble av, men noen synes det er vanskelig å tillate seg dette.
Et par timer til kakebaking
, 20 minutter til et avslappende varmt bad, en tur i skogen, litt fysisk trening for å gjenopprette kroppens energi: Det spiller ingen rolle hva du gjør eller hvor mye tid du setter av til det, det viktigste er å organisere - og nyte - din lille daglige ferie. 

4. Ta vare på dine relasjoner med andre

Det å være sosial er en grunnleggende menneskelig egenskap med dype røtter.
Tiden du bruker på sosiale relasjonerer dyrebar - fra kaffe med kolleger til kvelder med gamle venner og familie - fordi det beriker livene våre følelsesmessig og hjelper oss med å få kontakt med andre. Ikke kutt ned på det sosiale, dyrk det. 

5. Lytt til hva du føler

Som sagt tidligere, endrer balansen mellom jobb og fritid seg, så det er viktig å lytte til deg selv
hele tiden. Hvis du føler deg overveldet, vært ærlig om det og la dine kolleger og ledere få vite at du bruker for mye tid på å jobben. Dagens mest fremtidsrettede selskaper snakker med sine ansatte og lytter til deres behov. Ledere vet også at de som har et godt liv jobber bedre. En god balanse mellom jobb og fritid er en fordel både for deg og bedriften du jobber for

 

Endringer tar tid, ingen klarer å magisk forenkle livet sitt over natten. Det er viktig å være konsistent og overbærende med deg selv: gled deg over hver prestasjon, og hver lille fremgang som gjøres. Endringer av hverdagslivet er en lang prosess, men det er verdt innsatsen: Litt etter litt vil du føle deg mer oppmerksom, rolig og ha mer kontroll over skjebnen din.

Er du klar til å planlegge balansen mellom jobb og fritid og oppleve øyeblikkene med egenpleie du fortjener?      

 Velkommen til Whirlpool, der velvære starter hjemme.

RELATERT TIL TEKNOLOGI:
Platetoppens Chef Control-teknologi
Deleger styring av effektivnivået til platetoppen til Chef Control, og finn balansen mellom jobb og fritid!
Finn ut mer
RELATERT TIL TEKNOLOGI:
Platetoppens Chef Control-teknologi
Deleger styring av effektivnivået til platetoppen til Chef Control, og finn balansen mellom jobb og fritid!
Finn ut mer