Slik lager du mat i mikrobølgeovn

Artikkel: Inspirerende tips - mai 2022
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Come cucinare con il microonde
Relatert teknologi:
Whirlpool mikrobølgeovner med Crisp-funksjon
Finn ut mer

Lesetid: 2 Minutter

Ikke bare for studenter − i en mikrobølgeovn av høy kvalitet kan du tilberede sunne måltider på kort tid! Hva kan du bruke en mikrobølgeovn til? Til å varme opp gårsdagens middag, selvfølgelig - men mikrobølgeovnen kan mye mer enn det. De fleste forbrukere undervurderer potensialet til dette lille kjøkkenapparatet. Det kan nemlig gjøre mer enn bare å varme opp gårsdagens lapskaus til en rask middag. Kompliserte matretter kan også tilberedes i mikrobølgeovnen, takket være teknologi og forhåndsinnstilte oppskrifter som er tilgjengelige med et knappetrykk og gir perfekt tilberedt og sprø mat. På grunn av de korte tilberedningstidene bevares flere næringsstoffer og vitaminer i maten. Vi viser hva som er viktig hvis du vil lage deilige mat i mikrobølgeovnen.

HVOR SUNT ER DET Å LAGE MAT I MIKROBØLGEOVNEN?

Myten om at mikrobølger gir maten skadelig stråling henger fremdeles igjen. Men først og fremst: Mat tilberedt i mikrobølgeovnen er like sunn som alt du lager på komfyren eller i ovnen. Skader forårsaket av mikrobølger eller elektromagnetiske bølger er utelukket, fordi energien til mikrobølgene som brukes ikke er sterk nok.

I tillegg er matlaging i mikrobølgeovn en av de mest skånsomme tilberedningsmetodene. Viktige næringsstoffer går tapt når varmen og fuktigheten i gryten eller i ovnen er høy. Kortere koketid sammenlignet med matlaging i ovnen, i en gryte eller i en dampkoker er også viktig å nevne. Varme ødelegger vitaminer og næringsstoffer. Jo kortere tilberedning, jo flere næringsstoffer bevares. Hvis du koker eller damper maten i mikrobølgeovnen med lite væske, bevares vitaminer og mineraler. Mange ingredienser kan også tilberedes i mikrobølgeovnen uten å tilsette ekstra vann. Og med en Crisper Plate kan du tilberede deilige, sprø retter med lite eller ingenting fett.

HVA BETYR EFFEKTNIVÅET PÅ MIKROBØLGEOVNEN?

På komfyren og ovnen reguleres varmen trinnvis, mens på mikrobølgeovnen justerer du effektnivået. Det betyr at det antall watt som enheten fungerer med. Jo høyere wattstyrke, jo varmere blir det. 600 watt er allerede nok til matlaging i mikrobølgeovn. Men mer effekt betyr ikke nødvendigvis at maten blir fortere ferdig: Hvis effektnivået er satt for høyt, blir ingrediensene så varme på utsiden at du kan brenne tungen, og kan samtidig være uferdige eller ikke varme nok på innsiden. I tillegg går viktige næringsstoffer tapt hvis du tilbereder dem for varmt.
Men hva er riktig ytelsesnivå? Bruk følgende retningslinjer som guide når du lager mat i mikrobølgeovnen:


UNDER 200 WATT
Smelte frossent
smør/sjokolade

200 TIL 300 WATT
holde mat varm

300 TIL 500 WATT
varme opp mat

500 TIL 800 WATT
gjennomkoking av mat

UNDER 800 WATT
Varme opp væsker og koke dem opp

HVILKE RETTER EGNER SEG FOR TILBEREDNING I MIKROBØLGEOVN?

Mange produsenter tilbyr spesielle glasskjørler som er trygge for bruk i mikrobølgeovner. Plastbeholdere som er merket egnet for mikrobølgeovn er også ideelle, med unntak av melamin, som kan frigjøre skadelige stoffer når den blir varm. Det er vanligvis et lite symbol på Tupperware og andre plastbeholdere som indikerer om de kan brukes i mikrobølgeovn eller ikke. Metallbeholdere må ikke brukes i mikrobølgeovnen. Porselensglasur og tallerkendekor inneholder ofte metaller og egner seg derfor bare i begrenset grad.
Metall absorberer mikrobølgeenergi og blir veldig varmt. Da kan kjørlene blir veldig varme, uten at maten varmes opp.
Leirgryter er heller ikke egnet.

KAN MAN TILBEREDE FISK OG KJØTT I MIKROBØLGEOVNEN?

Ja, du kan tilberede hele julemåltidet i mikrobølgeovnen. Men biff og viltkjøtt bør helst tilberedes på komfyren eller i ovnen, fordi denne typen kjøtt kan bli tørt i mikrobølgeovnen. Fjærkre, svinekjøtt, kjøttdeig og fisk er derimot ikke noe problem i det hele tatt. Del kjøtt og fisk i like store biter slik at alle bitene blir gjennomstekt. Og forresten: Hvis du tilbereder kjøtt i mikrobølgeovnen, bør du salte det etterpå. Salt fjerner fuktighet og du risikerer å tørke ut kjøttet.
Det finnes imidlertid en ulempe ved å tilberede kjøtt i mikrobølgeovnen, i hvert fall når det gjelder eldre enheter: Kjøttet blir ikke sprøtt når det tilberedes i mikrobølgeovnen, med mindre du pensler det jevnlig med eggehvite og paprika. Men Whirlpool mikrobølgeovner har ofte en grillfunksjon som sørger for sprø skorpe. Den nye ExtraSpace mikrobølgeovn kommer også med en spesiell Crisp-plate laget av ferritt som varmes opp ekstremt raskt av mikrobølger. Så gir grillen i toppen av mikrobølgeovnrommet gyllen farge til den øvre delen av retten. På denne måten fungerer Crisp-platen som et stekebrett.

Du er heller ikke noe problem når det gjelder plass: I ovnsrommet til Whirlpool ExtraSpace mikrobølgeovn har du 30 % mer plass til tilberedning av mat* og mer fleksibilitet for å dekke alle dine behov. Uten den snurrende glasstallerkenen blir det ekstra plass til mat og kjørler.

*Sammenlignet med standard 25L Whirlpool mikrobølgeovner

SLIK TILBEREDER DU GRØNNSAKER I MIKROBØLGEOVNEN

Grønnsaker kan tilberedes i mikrobølgeovnen på kort tid. Prosessen ligner faktisk på dampkoking: vann fordamper i mikrobølgeovnen, dampen stimulerer kokeprosessen til grønnsakene. Noen grønnsaker inneholder naturlig så mye vann at du bare må varme dem for å oppnå denne effekten (f.eks. tomater eller squash). Andre grønnsaker må legges i en bolle med vann for å dampes i mikrobølgeovnen.
Husk å prikke grønnsaker med hardt skall med en gaffel slik at du unngår at skinne sprekker under tilberedningen i mikrobølgeovn − for eksempel når du koker poteter i mikrobølgeovn. Det er også lurt å kutte grønnsakene i biter av omtrent samme størrelse, så unngår du at noen biter er rå mens de andre er møre og deilige.

KAN JEG BAKE KAKE I MIKROBØLGEOVNEN?

Du kan ikke bare lage mat med mikrobølgeovnen, du kan bake også. Deilige kaker til hele familien kan trylles frem på et blunk, eller smakfulle koppkaker når du er sulten. Disse små trendkakene − også kalt koppkaker − er en populær klassiker når det gjelder baking i mikrobølgeovn, og de er veldig raske å lage. Men du kan også steke rundstykker til frokost i mikrobølgeovnen. Bare mikrobølgeovnsikre kjørler kan brukes til baking i mikrobølgeovnen. Vanlige bakeformer bør ikke brukes, da de ofte er laget av metall og kan skade mikrobølgeovnen.

Velkommen til Whirlpool, designet for velvære.

Relatert teknologi:
Whirlpool mikrobølgeovner med Crisp-funksjon
Opplev utrolig sprø resultater med den innovative Crisp-platen, laget av et ferrittmateriale av høy kvalitet. Sunne og deilige oppskrifter som gjør godt.
Finn ut mer
Relatert teknologi:
Whirlpool mikrobølgeovner med Crisp-funksjon
Opplev utrolig sprø resultater med den innovative Crisp-platen, laget av et ferrittmateriale av høy kvalitet. Sunne og deilige oppskrifter som gjør godt.
Finn ut mer