Hvor skal ulike typer mat plasseres i kjøleskapet?

Artikkel: Inspirerende tips - februar 2023
  • Kopier lenken til utklippstavlen
Hvor skal ulike typer mat plasseres i kjøleskapet?
Relatert teknologi:
Kombiskap-serie
Finn ut mer

Lesetid: 3 Minutter

Den beste måten å oppbevare frukt, grønnsaker og andre matvarer i kjøleskapet på, er måten som får dem til å vare lenger. Ofte har du rett og slett ikke nok tid til å handle fersk mat hver dag, og du ønsker å minimere matsvinnet så mye som mulig. Derfor er trygg og lang oppbevaring av ferske råvarer er viktig for lommeboken og helsen. Følg tipsene våre for å forstå hvordan ulike typer mat og ingredienser skal oppbevares.

Hvor i kjøleskapet er det best å oppbevare ulike typer mat

Hvis du oppbevarer maten på riktig måte, kan du nyte den lenger. Når den plasseres i riktig sone, enten det er i døren eller i grønnsaksrommet, beskyttes verdifulle ingredienser og matens smak.

Hvilken mat skal legges i FRYSERDELEN?
Frysebokser er multitalenter: Nesten alle typer grønnsaker kan fryses ned, bortsett fra de med høyt vanninnhold, som løk eller tomater. Kjøtt eller fisk kan fint fryses i emballasjen fra butikken - fersk fisk fryses ned i egnet boks.

Hva skal oppbevares i FRUKT/GRØNNSAKSDELEN?
Frukt- og grønnsaksskuffen Fresh Box+
er spesialdesignet for salat, grønnsaker og frukt. Paprika, tomater, avokado, appelsiner eller agurker forblir sprø når de oppbevares her.

Hva skal oppbevares i DEN NEDERSTE DELEN AV KJØLESKAPET
Det er kaldest i den nederste delen av kjøleskapet - ideell for oppbevaring av sensitiv fisk, pølse eller kjøtt. Derfor har mange Whirlpool-kjøleskap den tilpasningsbare skuffen Multi Fresh med ulike temperaturinnstillinger slik at du kan oppbevare mat med spesifikke behov, som for eksempel fisk og kjøtt (+0/2°) eller meieriprodukter (+2/3°). Det er også ideelle forhold for skånsom tining av mat.

MIDTEN AV KJØLESKAPET
Den midterste delen av kjøleskapet er spesielt egnet for meieriprodukter som fløte eller yoghurt.

Hvilken mat skal oppbevares i DEN ØVRE DELEN AV KJØLESKAPET
Ideell for oppbevaring av ferdiglaget mat

ØVRE DEL AV DØROMRÅDET
De mildeste temperaturene finner man i den øvre delen av kjøleskapsdøren: Her oppbevarer du syltetøy, egg og smør, og kan holde kuldesensitive sitrusfrukter friske.

MIDTERSTE DELEN AV DØREN
Bokser, små flasker eller sauser som ketchup eller majones passer godt midt i døren.

Hva skal oppbevares i DEN NEDERSTE DELEN AV KJØLESKAPSDØREN
Enten det er limonade, melk eller appelsinjuice - de laveste hyllene i døren er praktisk for drikke på flaske eller i poser.

Hvorfor skal du oppbevare frukt i kjøleskapet?

Du kan trygt oppbevare frukt ved romtemperatur på kjøkkenet. Siden moden frukt raskt kan bli dårlig, kan du legge den i kjøleskapet hvis de skal oppbevares lenger. Frukt som epler, pærer, plommer og fersken bør holdes atskilt fordi de produserer etylengass, det får andre frukter eller grønnsaker til å modnes og bli fortere dårlige. Og: Kjøp frukt som er i sesong - da er den billigere, sunn og spesielt rik på vitaminer og mineraler. De fleste frukter kan også fryses. Men vannmelon, bananer, plommer, kirsebær og druer bør ikke fryses.

SITRONER
Sitroner skal oppbevares på et kjølig sted ved temperaturer på fem til ti grader. Da holder de i opptil 2 uker.
DRUER
Druer kan oppbevares på et kjølig sted ved romtemperatur i 2 til 4 dager. I kjøleskapet holder de seg i ca. 1 uke. Ta dem ut av kjøleskapet ca. 20 minutter før de skal spises, slik at de kan utvikle aromaen sin.
PLOMMER
Umodne plommer holder seg en dag eller to ved romtemperatur. Umodne plommer bør ikke lagres i kjøleskapet, fordi det kan forstyrre modningsprosessen. Du bør legge modne plommer i frukt- og grønnsaksrommet og spise dem så snart som mulig. De kan ligge der i to til maksimalt sju dager.
FERSKEN
Fersken kan lagres på et kjølig sted som i en kjeller i ca. 4 dager. De holder seg ca. 1 uke i kjøleskapet, men dette kan påvirke smaken.
PAPAYA
Moden (80 % gulfarget) papaya kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 1 uke. Og selv om en papaya er myk, er den faktisk ikke dårlig.
MELONER
Hele meloner som ikke er helt modne kan fortsette å modnes ved romtemperatur, ved kjølige temperaturer til og med opptil 2 uker avhengig av hvor modne de er. Meloner må ikke oppbevares under 5 °C, da vil de raskt blir dårlige hvis de deretter overføres til romtemperatur. Oppskåret og moden melon bør spises så snart som mulig, fordi den raskt mister aromaen i kjøleskapet og kan ta til seg smak fra andre matvarer.
MANGO
Umoden mango kan fortsette å modnes ved romtemperatur i 3 til 5 dager. Moden mango kan oppbevares i maks 2 dager.

KIWI
Moden kiwi kan oppbevares ved romtemperatur i flere dager. Hvis du vil bevare dem lenger, kan du legge dem i en plastpose i kjøleskapet i 2 til 3 uker. Når kiwiene oppbevares i en pose, mister de mindre væske og holder seg friske lenger.
GRAPEFRUKT
Grapefrukt bør oppbevares på et sted med rundt 15 °C i fruktskålen. Du kan bevare dem i opptil 3 uker.
KIRSEBÆR
Kirsebær kan oppbevares på et kjølig sted i 1 til 2 dager, lenger i kjøleskapet.
JORDBÆR
Det er best å spise jordbær med én gang, fordi de mister aromaen bare få timer etter høsting. Hvis dette ikke er mulig, kan jordbærene lagres uvasket og tildekket på et kjølig sted eller i kjøleskapets grønnsaksskuff i opptil 2 dager. Du bør bruke flate beholdere til dette, fordi frukten er følsom for trykk.
BANANER
Bananer er svært følsomme for kulde. Derfor bør de ikke lagres i kjøleskapet, men ved romtemperatur.
AVOCADO
Umodne avokadoer bør oppbevares ved romtemperatur. Men hvis du ikke skal bruke frukten med en gang, kan den lagres i kjøleskapet i opptil en uke, fordi det vil avbryte modningsprosessen. Hvis du bare vil ha en halv avokado i kjøleskapet, bruk halvdelen med avokadostenen. Den inneholder enzymer som gjør at frukten holder seg lenger. Du bør bare oppbevare avokadoen til den begynner å bli myk, etter dette blir den ganske fort dårlig.
APRIKOSER
Aprikoser kan holde seg i 1 til 3 dager hvis de oppbevares på et kjølig sted. De kan oppbevares i kjøleskapet litt lenger, men dette kan påvirke smaken negativt.
EPLER
Det er best å oppbevare epler i folieposer som kan forsegles i et kjølig og mørkt rom. Posene bør perforeres med små hull slik at de ventileres. Dette hindrer at eplene tørker ut. Modnings- og aldringsprosessen saktes ned og hyllelivet forlenges. Hvis ingen annen frukt og grønnsaker oppbevares der, er frukt- og grønnsaksskuffen i kjøleskapet også ideell. Epler avgir etylen, det setter i gang modningsprosessen slik at annen frukt blir fortere dårlig.
ANANAS
Ananasen høstes når den er moden og modnes derfor ikke etterpå. Den bør oppbevares innendørs på et kjølig sted ved 10 til 12 °C, og holder i et par dager. Lang lagringstid i kjøleskapet bør unngås, ellers får ananasen svarte flekker og blir dårlig.

*Basert på vekttap og visuell kvalitet i intern mattesting av kommersiell frukt og grønnsaker.

Hvorfor bør du oppbevare grønnsaker i kjøleskapet?

Friske grønnsaker inneholder de fleste næringsstoffer og er godt for helsen din. Derfor bør de kjøpes så friske som mulig og behandles umiddelbart. De fleste grønnsaker kan oppbevares på et kjølig og mørkt sted i et par dager. Kjøleskapets grønnsaksrom er ideelt. Fordi noen grønnsaker reagerer på etylengass, bør de ikke oppbevares sammen med frukt eller grønnsaker (som epler eller tomater) som produserer etylengass. Ikke oppbevar grønnsaker med mye lukt, som løk, i nærheten av aromafølsomme matvarer (f.eks. smør eller sitrusfrukter), fordi aromaen kan overføres til disse matvarene.

LØK
Vanlig løk kan lagres på et kjølig og mørkt sted i opptil 2 måneder og vårløk i opptil 8 måneder.
TOMATER
Friske tomater er følsomme for kulde og bør ikke oppbevares i kjøleskapet, men på et mørkt sted ved romtemperatur. Grønnsaker som elsker solens varme kan miste sin intensive aroma i kjøleskapet og bli harde over tid.
SPINAT
Spinat er ikke en grønnsak som skal lagres. Den bør ikke oppbevares lenger enn én dag, fordi lys og oksygen raskt reduserer innholdet av følsomme ingredienser. Den oppbevares best på et mørkt og kjølig sted, for eksempel B-delen i kjøleskapets grønnsaksrom.
ASPARGES
Asparges skal bare oppbevares i kjøleskap så kort tid som nødvendig. Hvis du pakker dem uskrelt i en fuktig klut, forblir asparges frisk i 2 til 3 dager i kjøleskapets grønnsaksskuff.
SELLERI
Selleribiter innpakket i plastfolie kan oppbevares i grønnsaksskuffen i kjøleskapet i opptil 1 uke. Vasket selleri som er pakket inn i en fuktig klut holder seg i kjøleskapets grønnsaksrom i 4 dager.
SALAT
Salat bør helst oppbevares i en plastpose i kjøleskapets grønnsaksrom.
PAPRIKA
Paprika blir skadet ved oppbevaring i kjøleskap ved temperaturer under 7 °C, og temperaturer over 13 °C fremmer modningen. Det er best å lagre uvaskede paprika i en plastpose i kjøleskapet. Når de oppbevares i kjøleskap, holder de seg i ca. 5 dager.
GULRØTTER
Gulrøtter mister raskt fuktighet. Derfor bør du ikke oppbevare friske gulrøtter sammen med gresset på gulrotbunten, fordi gresset trekker fuktigheten ut av gulrøttene. Gulrøtter holder seg i grønnsaksskuffen i kjøleskapet i opptil en uke.
KÅL
Kål holder seg lenge i en kjølig kjeller. Men den bør sjekkes regelmessig for å se om det har dannet seg råtne flekker. Halve kålhoder kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 uker.

POTETER
Poteter kan også lagres i store mengder i flere uker. Kjølige, frostfrie, tørre og mørke kjellere eller oppbevaringsrom er bra. Den optimale oppbevaringstemperaturen er mellom 7° og 10° C.
AGURKER
Hvis agurken skal brukes innen 1−2 dager, kan den oppbevares i en perforert plastpose. Men hvis du planlegger å bruke den senere i uken, bør den oppbevares i grønnsaksskuffen i kjøleskapet.
SOPP
Fersk sopp holder seg ikke lenge og bør derfor behandles så raskt som mulig. Sopp holder seg frisk i kjøleskapet i opptil 4 dager og bør oppbevares i den nederste delen av kjøleskapet.
BROKKOLI
Brokkoli er lett bedervelig og bør bare oppbevares i kort tid. Perforert plastfolie er nyttig for å opprettholde relativt høy fuktighet og for å forlenge levetiden. Brokkoli kan lagres kjølig og mørkt i grønnsaksrommet i kjøleskapet i 2 til 3 dager.
BLOMKÅL
Blomkål oppbevares best med bukettene ned for å hindre at det kommer smuss inn og skader bukettene. Hvis blomkålen ikke brukes samme dag som den kjøpes, kan den oppbevares på et mørkt sted,helst i kjøleskapets grønnsaksrom, i 2 til 3 dager.
AUBERGINE
Aubergine skal oppbevares på et kjølig sted, men ikke i kjøleskapet. De holder seg i opptil en uke ved en temperatur mellom 10–13 °C. Aubergine er ikke egnet for langtidsoppbevaring.

 

Slik oppbevarer du meieriprodukter i kjøleskapet

SJOKOLADE
Sjokolade skal ikke oppbevares i kjøleskapet, men på et kjølig, tørt sted. Høye temperaturer eller temperatursvingninger fører til en grå film.
MELK
Melken skal oppbevares ved 4 °C. Som alle andre meieriprodukter (yoghurt, kvarg,osv.), kan den også ta til seg lukten av sitroner, løk og kjøtt.
OST
Oster som lukter sterkt må pakkes inn. Ost bør ikke oppbevares i nærheten av melk eller fløte i lange perioder, da disse kan ta til seg smaken. Merk deg utløpsdato. Den optimale oppbevaringstemperaturen er 5−6° .
SMØR
Siden smør raskt tar til seg lukt og smak av andre matvarer, bør du sørge for at emballasjen er godt stengt. Det er best å oppbevare smør i smørrommet på kjøleskapsdøren. Der vil det fortsatt holde seg mykt.

Slik oppbevarer du kjøtt og fjærfe i kjøleskapet

FISK
Fisk blir lett dårlig fordi den inneholder mye protein og vann. Derfor bør den tilberedes og konsumeres så snart som mulig etter at den er kjøpt. Fisk kan oppbevares i kjøleskapet i kort tid ved å plassere den i kjørler av glass eller porselen, dekke til med plastfolie og oppbevare den i den kaldeste delen av kjøleskapet eller i den dedikerte Multi Fresh-skuffen.
KJØTT OG FJÆRFE
Kjøtt og fjærfe bør oppbevares i originalemballasjen til den skal brukes. Åpnet mat bør oppbevares i folie, vanntett plastpose eller en lufttett beholder for å hindre at den tørker ut. Plasser alltid kjøtt og fjærfe i den kaldeste delen av kjøleskapet eller i den spesielle Multi Fresh-skuffen.
EGG
Det porøse skallet absorberer lett fremmed lukt, så du bør ikke oppbevare egg sammen med sterkt luktende matvarer som løk. Oppbevar alltid egg med den spisse siden ned. Den optimale lagringstemperatur er opp til 8 °C. Egg skal oppbevares i de spesielle rommene for egg i kjøleskapsdøren. Kyllingegg kan oppbevares utenfor kjøleskapet de første 3 ukene etter legging og kan også spises opptil fire uker etter at de er lagt. Kokte egg kan holde seg i ca 2−4 uker.

Slik skal du oppbevare urter i kjøleskapet

Hvis urter ikke brukes umiddelbart, kan de pakkes inn i en fuktig klut eller plasseres i en plastpose mens de er våte. Hvis du har veldig mye, er det best å sette dem i et glass med vann som avskårne blomster. Hvis du oppbevarer urtene på denne måten i kjøleskapet, holder de seg friske i et par dager.

 

Velkommen til Whirlpool, designet for ditt velvære

Relatert teknologi:
Kombiskap-serie
Oppdag Whirlpools utvalg av kombiskap, som er utstyrt med ulike teknologier som hjelper deg med enkel oppbevaring av det har du handlet under de beste forholdene.
Finn ut mer
Relatert teknologi:
Kombiskap-serie
Oppdag Whirlpools utvalg av kombiskap, som er utstyrt med ulike teknologier som hjelper deg med enkel oppbevaring av det har du handlet under de beste forholdene.
Finn ut mer